Sosyal Bilimlerde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi

 

Etkinlik Programı

21 Eylül 2016
(1. GÜN)

 

 

ETKİNLİK AÇILIŞI ve KAYIT

DERS ADI: TÜBİTAK proje desteklerinin tanıtımı
Doç. Dr. Erman Yükseltürk
08:00- 08:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Projenin açılış konuşmasıyla başlanacaktır. TÜBİTAK 1001, 1002, 1003, 3001, Kariyer projeleri başta olmak üzere Avrupa Birliği projeleri dahil proje destek programlarının genel tanıtımı yapılacaktır.
09:00- 09:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Tübitak ARDEB projelerinin başvuru dönemleri, başvuru formları, değerlendirme kriterleri anlatılacaktır. Ayrıca TÜBİTAK Araştırma veri tabanlarının web siteleri (ARBİS, TARABİS, PYS, PTS) ziyaret edilerek örnekler gösterilecektir.


DERS ADI: Bilimsel Araştırma Konusunun Seçimi ve Proje Yazım Süreci
Doç. Dr. Erman Yükseltürk

10:00- 10:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Bilimsel araştırma konusunun seçimi “5N1K: Ne?, Niçin?, Nasıl?, Nerede?, Ne zaman? ve Kiminle?” sorularına cevap verilerek örnekler üzerinden uygulamalı olarak gösterilecektir (Örnekler araştırma veritabanlarından seçilecektir). Proje yazım süreci için TÜBİTAK projelerinin temel bileşenleri (proje başlığı, özet, amaç, konu ve kapsam, literatür özeti, özgün değer, yapılabilirlik, yaygın etki) incelenecektir.

11:00- 11:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitmenin yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesinin yazım süreci hakkındaki deneyimleri paylaşılacaktır.


12:00 -12:45: ÖĞLE TATİLİ


DERS ADI: Proje Fikri Bulma ve Özgün Değer Geliştirme
Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR GÜVEN

13:00- 13:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ:Proje fikri nasıl bulunur? sorusuna cevap aranarak başlanacaktır. Literatür taraması neden ve nasıl yapılmalıdır anlatılarak literatür taranırken nelere dikkat edilmesi örneklerle gösterilecektir.
14:00- 14:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Bir proje konusunun özgünlüğü nasıl olur ve nelerin üzerine vurgu yapılması gerekir veya özgün bir çalışma konusu nasıl bulunur sorularına cevap verecek şekilde bir anlatım gerçekleştirilecektir.

DERS ADI: Atölye Çalışması
Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR GÜVEN

15:00 -15:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitmenin yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi esnasında fikir bulma ve özgün değer ürütme hakkındaki deneyimleri paylaşılacaktır.
16:00- 16:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Katılımcıların hazırladıkları proje önerilerinin literatür taraması ve özgün değer yönünden eğitmen koordinatörlüğünde beraberce tartışılacak ve katılımcıların önerilerindeki eksiklikler giderilmeye çalışılacaktır.

DERS ADI: 1.Günün Değerlendirilmesi ve Özeti
Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR GÜVEN

17:00 -17:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitimin birinci günü sonunda proje yazma sürecinin temelleri özetlenerek, katılımcıların kendi projelerindeki eksikliklerine göre yol haritası çıkarılacaktır.

22 Eylül 2016
(2. GÜN)

 

 

DERS ADI: Bilimsel Araştırma Projelerine Uygun Yöntem/Metod Seçimi
Prof. Dr. Zahide YILDIRIM
08:00- 08:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Projelerin araştırma temel yöntemleri (Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemleri gibi) anlatılacaktır. Ayrıca araştırmalardaki önemli kavramların (Ölçme ve Ölçekler, Geçerlilik, Güvenilirlik Analizi, Araştırma Evreni ve Örneklem vb.) tanımları yapılıp örnekler verilecektir.
09:00- 09:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Veri toplama stratejileri ve diğer araştırmacılarla irtibata geçme, iletişim ve ilişkiyi sürdürme yöntemleri incelenecektir.


DERS ADI: Atölye Çalışması
Prof. Dr. Zahide YILDIRIM
10:00- 10:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitmenin yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi esnasındaki kullandığı yöntemler, veri toplama ve analiz etme süreçleri hakkındaki deneyimleri paylaşılacaktır.
11:00- 11:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Katılımcıların hazırladıkları proje önerilerinde kullanmayı düşündükleri yöntemler eğitmen koordinatörlüğünde beraberce tartışılacak ve eksiklikler giderilmeye çalışılacaktır.


12:00 -12:45: ÖĞLE TATİLİ


DERS ADI: Başarılı Bir Proje Nasıl Yazılır?
Doç.Dr. Adile Aşkım Kurt

13:00 -13:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Proje yazımı sürecindeki yapılan en çok hatalar nelerdir? anlatılacaktır.
14:00 -14:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ:TÜBİTAK projelerinde diğer bileşenlerin (Başarı ölçütleri ve B planı, proje yönetim düzeninin belirlenmesi, araştırma olanakları, çalışma takviminin (İş-zaman çizelgesi) oluşturulması) örnek bir proje üzerinde açıklanması yapılacaktır.

DERS ADI: Atölye Çalışması
Doç.Dr. Adile Aşkım Kurt

15:00 -15:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitmenin red aldığı TÜBİTAK projeleri hakkındaki deneyimleri paylaşılacaktır.
16:00 -16:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitmen tarafından seçilen örnekler üzerinde (kendi yürütücüsü olduğu ve red aldığı) başarılı ve başarısız projelerin karşılaştırılması yapılacaktır.

DERS ADI: 2.Günün Değerlendirilmesi ve Özeti
Doç.Dr. Adile Aşkım Kurt

17:00 -17:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ:Eğitimin ikinci günü sonunda proje yazma sürecindeki başarı kriterleri özetlenerek, katılımcıların projelerindeki eksikliklerine göre yol haritası çıkarılacaktır.

23 Eylül 2016
(3. GÜN)

 

 

DERS ADI: Atölye Çalışması
Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ

08:00- 09:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Katılımcılar küçük gruplar(2-3 kişilik) halinde seçtikleri bir projenin bütün adımlarını eğitmen yardımıyla yapmaya başlayacaktır.

DERS ADI: Atölye Çalışması
Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ

10:00- 11:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ:Katılımcılar küçük gruplar(2-3 kişilik) halinde seçtikleri bir projenin bütün adımlarını eğitmen yardımıyla tamamlayacaklardır.

12:00 -12:45: ÖĞLE TATİLİ


DERS ADI: Proje Başvuru Örneklerinin Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ

13:00- 13:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ:Katılımcıların hazırladığı projelerin bazıları beraberce değerlendirilip puanlama yapılacaktır. Eğitmen eşliğinde Tübitak projelerinin değerlendirme sürecinde olduğu gibi değerlendirilecek grubun projesi diğer katılıcımlar tarafından 4 başlığa göre (Özgün Değer, Yöntem, Proje Ekibi, Yaygın Etki) Çok Iyi (5) Iyi (4) Orta (3) Iyi degil (2) Yetersiz (1) şeklinde puanlanacaktır.

DERS ADI: Etkinliğin Kapanışı
14:00- 14:45: DERS KONUSU ve İÇERİĞİ: Eğitim etkinliğinin genel değerlendirilmesi beraberce yapılıp katılım sertifikalarının dağıtılması gerçekleştirilecektir.



 

 

 

    Etkinlik Adı
  • Düzenleme kurulu
  • Etkinliğin konusu
  • Katılımcı kriterleri
  • Etkinlik tarihi ve yeri
  • Etkinlik programı
  • Duyurular
  • Katılım formu